iun. 302017
 

 

24 de  jandarmi au reprezentat România la cel mai amplu exerciţiu de antrenament pentru gestionarea situaţiilor de criză, organizat de Uniunea Europeană la Centrul Naţional de Antrenament al Forţelor Jandarmeriei Franceze de la Saint-Astier.

Stagiul de Antrenament al Serviciilor de Poliţie din Uniunea Europeană (EUPST) a reunit anul acesta, în perioada 19-29 iunie a.c., participarea a peste 200 de  militari şi poliţişti din mai mult de 20 de ţări şi organizaţii internaţionale.

În acest interval, participanţii s-au pregătit în comun pentru a gestiona scenariile fictive create special pentru exerciţiu, acesta având drept obiective creşterea interoperabilităţii forţelor de ordine din state diferite şi capacitatea acestora de a acţiona în mod integrat, folosind proceduri de lucru comune.

Antrenamentul Forţelor Multinaţionale face parte din Proiectul EUPST II al UE,  în cadrul căruia Jandarmeria Română deţine calitatea de membru în consorţiu, alături de alte 13 naţiuni europene, preşedinţia consorţiului fiind actualmente deţinută de Olanda, prin Jandarmeria Regală Olandeză.

 În prima parte a exerciţiului s-a pus un accent deosebit pe învăţarea bunelor practici în domenii precum drepturile omului, egalitatea de şanse, criminalistică, neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate, asigurarea şi restabilirea ordinii publice etc. Partea teoretică a fost urmată de exerciţii de învăţare, iar ulterior, în partea a doua a antrenamentului, participanţii au gestionat diferite situaţii tactice de răspuns in situaţii de criză.

În iunie 2018 – România, prin Jandarmeria Română va fi gazda unei sesiuni de antrenament EUPST la care vor participa 120 de militari din peste 20 de ţări.

În anul 2018, Jandarmeria Română va organiza cel mai amplu stagiu internaţional organizat de jandarmii români, exerciţiu internaţional de antrenament EUPST ce se va desfăşura la Centrul de Antrenament al Jandarmeriei Române în Domeniul Ordinii Publice de la Ochiuri din judeţul Dâmboviţa.

La exerciţiu sunt aşteptaţi aproximativ 120 de participanţi străini, din peste 20 de ţări şi organizaţii internaţionale, iar scenariul fictiv folosit pentru antrenarea forţelor este conceput integral de specialişti din cadrul Jandarmeriei Române.

Informaţii suplimentare:

Membrii consorţiului EUPST sunt: România, Bulgaria, Cipru, Germania, Estonia, Finlanda, Franţa, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi Academia Europeană de Poliţie (CEPOL).

 Proiectul EUPST al Uniunii Europene are ca scop antrenarea forțelor de jandarmerie și poliție provenind din state diferite, pentru a le crește capabilitatea în domeniul gestionării unor situații de criză, în perspectiva desfășurării de misiuni internaționale.

De asemenea, prin intermediul acestor exerciții de antrenament, care se desfășoară în baza unor scenarii adaptate după situaţii reale,  se pune un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanților de naționalități diferite, pentru realizarea interoperabilității acestora, precum și pentru stabilirea unor proceduri comune de lucru, cu respectarea prevederilor legislației internaționale, în special în ceea ce privește drepturile omului.