aug. 312016
 

Activitatea s-a desfășurat în perioada 29-31 august a.c., la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și a reunit participarea reprezentanților din 21 de state membre EU Think Tank, din cadrul Consiliului Europei precum și din cadrul organizațiilor Interpol și Europol.

Subiectele de pe agenda reuniunii s-au referit la concluziile rezultate în ceea ce privește cooperarea polițienească cu ocazia Campionatului European de Fotbal EURO 2016, stadiul pregătirii următoarelor competiții sportive cu dimensiune internațională, precum și dezvoltarea standardelor aferente prevenirii și combaterii violenței asociate partidelor de fotbal, cu scopul creșterii siguranței participanților la aceste evenimente.

De asemenea, la reuniune au fost prezenți și reprezentanți ai Qatarului, primul stat din Orientul Mijlociu care va găzdui un campionat de fotbal, respectiv Campionatul Mondial de Fotbal 2022, ceea ce presupune armonizarea legislației naționale cu bunele practici existente la nivel european. În acest sens, pentru buna desfășurare a competiției fotbalistice, reprezentanții acestui stat au solicitat asistență din partea EU Think Tank, în discuție fiind luat stadiul pregătirii campionatului mondial.

La nivelul Jandarmeriei Române, organizatorul acestei activități a fost Punctul Național Informare Manifestări Sportive, iar organizarea la București a reuniunii reprezintă o recunoaștere a contribuției instituției în domeniul cooperării polițienești in ceea ce privește partidele de fotbal cu dimensiune internațională, conferindu-i statutul de lider regional în ceea ce privește activitatea de combatere a violenței în sport.

Totodată, România, prin intermediul unui ofițer jandarm din cadrul P.N.I.M.S., căpitan Adrian Dincă, deține poziția de vicepreședinte al Grupului EU Think Tank, acesta fiind ales în urma votului membrilor.

În luna septembrie, Jandarmeria Română va găzdui în premieră la București și conferința anuală UEFA-EU, organizată în cooperare cu EU Think Tank, activitate ce va reuni participarea a peste 300 de delegați –  reprezentanți ai cluburilor, forțelor de ordine, UEFA, federațiilor naționale de fotbal etc.

 

Informații suplimentare:

EU Think Tank a fost înființat de către Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene în scopul identificării măsurilor de reducere a riscurilor asociate desfășurării partidelor de fotbal cu dimensiune internațională și este format din experți europeni din cadrul agențiilor de aplicare a legii din U.E.

În România, Punctul Național Informare Manifestări Sportive funcționează la nivelul Jandarmeriei Române din anul 2003, acesta luând ființă ca urmare a deciziei Consiliului Europei de a înființa structuri responsabile cu securitatea meciurilor de fotbal internationale, cu scopul coordonării și facilitării schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii din U.E.