feb. 152017
 

Miercuri, 15 februarie a.c, conducerea Jandarmeriei Române, în prezența ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, a prezentat  bilanțul de activitate pe anul 2016.

Ședința de bilanț s-a desfășurat în sistem videoconferință, în prezența comandanților structurilor teritoriale și a reprezentanților administrațiilor publice locale.

În prezentarea sa,  inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Andreiana Marin a făcut un bilanț al principalelor realizări instituționale, menționând importanța cooperării interinstituționale, dar și contextul dificil în care instituția și-a desfășurat activitatea:

A fost un an plin de realizări, dar nu trebuie să uităm că activitatea Jandarmeriei Române în anul 2016 s-a desfășurat pe fondul  unei dinamici accentuate a fenomenelor social-politice, obiectivele și acțiunile noastre  fiind direcționate în permanență către identificarea celor mai performante soluții și modalități de prevenire și combatere a amenințărilor la adresa siguranței cetățenilor și de reducere a  vulnerabilităților în domeniul ordinii publice”.

 Pe tot parcursul anului 2016, prin acțiunile întreprinse, Jandarmeria Română și-a orientat proactiv acțiunile și misiunile din sfera de competență, către consolidarea conceptului de siguranță publică, încercând să ofere de fiecare dată  un răspuns adaptat și eficace la provocările din domeniul ordinii publice, antiterorism, pază și protecție instituțională.

Prioritatea strategică a Jandarmeriei Române pentru anul 2016 a fost creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, fiind desfășurate prioritar activități pentru îndeplinirea a acestui deziderat.

Ministrul afacerilor interne, doamna Carmen Dan a adresat mulțumiri reprezentanților Jandarmeriei Române, apreciind activitatea instituției, reliefând totodată capacitatea jandarmeriei de a fi un partener credibil în relația cu comunitățile în care-și desfășoară activitatea, menționând într-un registru pozitiv solidaritatea și sprijinul permanent oferit cetățenilor în momentele grele.

Alături de conducerea M.A.I., la activitatea de bilanț au mai participat și reprezentanți ai principalelor instituții publice cu care Jandarmeria Română cooperează.

***

 În anul 2016, pentru prevenirea tulburării ordinii și siguranței publice, protecția participanților și a infrastructurii pe timpul desfășurării adunărilor publice, în perioada de referință au fost executate 50.064 acțiuni de asigurare a ordinii publice. În perioada supusă analizei,  jandarmii români au executat 14.924 acțiuni preventive la care au participat 1.003.767 persoane, acestea desfășurându-se cu precădere în instituții de învățământ, în arenele sportive sau în în locurile de desfășurare a unor adunări publice.

Pe timpul desfășurării misiunilor de ordine publică în anul 2016, jandarmii au  constatat 17.880 infracțiuni, fiind  identificați 18.217 autori de fapte penale și au fost aplicate 151.080 sancțiuni contravenționale.

Pe linia acțiunilor speciale și antiteroriste din competența instituției, în anul 2016, structurile antiteroriste și de acțiuni speciale ale Jandarmeriei Român, au executat 1.041 acțiuni speciale de sprijin în aplicarea legii, lucrătorilor D.N.A., D.I.I.C.O.T., B.C.C.O., ,D.G.A., A.N.A.F., A.N.P.

Structurile Jandarmeriei specializate în Paza și protecție obiective, bunuri și valori,  au executat paza unui număr de 1.153 obiective și a 45.605 transporturi (5.981 transporturi de produse cu caracter special, 10.918 transporturi de bunuri și valori,  28.706 transporturi corespondență clasificată).

 Pe timpul executării pazei, protecției, supravegherii și intervenției la conductele magistrale de transport produse petroliere, jandarmii au acționat pentru reducerea riscurilor ecologice în cazul a 34 avarii tehnologice și au desfășurat activități pentru identificarea cauzelor care au generat un număr de 130 scăderi de presiune și combaterea faptelor antisociale în domeniu, în urma acestor acțiuni, jandarmii au  recuperat 40.798 litri țiței.

De asemenea, o direcție prioritară de acțiune în anul 2016 pentru structurile teritoriale ale Jandarmeriei Române, a fost desfășurarea de acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor de natura penală și contraventională care afectează fondul silvic național, executând independent, un număr de 3.103 misiuni, cu 12.553 jandarmi, iar în colaborare cu lucrătorii silvici sau ai altor instituții cu atribuții în domeniu, un număr de 5.214 misiuni, prilej cu care s-au folosit 13.623 jandarmi. Referitor la faptele de natură penală, în această perioadă au fost constatate un număr de 724 infracțiuni, savârșite de 789 autori, din care 541 infractiuni în acțiunile proprii, prilej cu care s-au recuperat 2985 m3 material lemnos.

Referitor la activitatea desfășurată pe linia cooperării internaționale, putem menționa  exercitarea de către Jandarmeria Română în anul 2016 a Președinției Asociației Forțelor de Jandarmerie și Poliție cu Statut Militar Europene și Mediteraneene (FIEP) și de asemenea este important de menționat că, începând din luna iunie a acestui an, pe o perioadă de doi ani, un reprezentat al Jandarmeriei Române va conduce Jandarmeria Europeană.

De asemenea, un alt obiectiv important în domeniul cooperării internaționale a fost consolidarea participării Jandarmeriei Române la misiuni internaționale, în acest an reușindu-se pentru prima dată participarea la misiuni și operațiuni sub egida celor 4 mari actori din domeniul securității internaționale (UE, ONU, NATO și OSCE).

În anul 2017, Jandarmeria Română are ca priorități creșterea și consolidarea gradului de siguranță al cetățenilor, operaționalizarea unei Unități specializate de intevenție ce va fi dislocată pe continentul african pentru desfășurarea de misiuni de menținere a păcii, precum și modernizarea  și adaptarea la standarde internaționale a poligoanelor aflate în administrare.