feb. 072017
 

În contextul manifestațiilor care au avut loc în spaţiul public, la nivel naţional (inclusiv în Capitală), în intervalul 29 ianuarie – 07 februarie a.c., Jandarmeria Română a asigurat dreptul la liberă exprimare pentru toți participanții, intervenind punctual pentru restabilirea ordinii publice atunci când aceasta a fost tulburată, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

În acest interval, cu ocazia misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice, efectivele Jandarmeriei Române a constatat 21 de infracțiuni, dintre care 6 pentru deținere de materiale pirotehnice, 5 pentru utilizare drone, 4 pentru ultraj, 3 pentru furt/tâlhărie, 1 pentru consum de droguri, 1 lovire și alte violențe și 1 pentru port fără drept de obiecte periculoase.

Totodată, jandarmii au aplicat 76 sancțiuni contravenționale, pentru fapte de tulburare a ordinii publice, vânzare de bunuri fără drept, refuz de declinare a identității, provocare de scandal, instigare la violență etc.

În ceea ce privește desfășurarea manifestărilor publice, vă facem următoarele precizări:

Duminică, 29 ianuarie a.c., la nivelul Capitalei, precum și în alte 34 municipii de județ s-au desfășurat manifestații publice, dintre care 8 au fost declarate în prealabil și autorizate, respectiv în: Timișoara, Alba-Iulia, Sibiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Oradea, Piatra-Neamț și Pitești. Cu ocazia acestor adunări nu s-au înregistrat evenimente majore de natură să tulbure ordinea publică.

Marți, 31 ianuarie a.c., au avut loc manifestații în Capitală și în 33 de municipii reședință de județ, niciuna dintre acestea nefiind declarată în prealabil. Pe timpul desfășurării acestora, cu excepția unor situații gestionate imediat de efectivele Jandarmeriei, în sensul aplanării acestora, nu s-au înregistrat incidente majore de natură să afecteze climatul de ordine.

Pentru intervalul 01 și 02 februarie a.c., la nivelul Capitalei, precum și în alte 34 municipii de județ a nivel național, s-au desfășurat 70 de adunări publice, dintre care 13 au fost declarate, conform legii. Cu excepția incidentelor din Capitală, nu s-au înregistrat alte situații de tulburare a ordinii publice.

În urma acțiunilor și intervenției jandarmilor din intervalul menționat, 79 de persoane au fost reținute și conduse către secțiile de poliție în vederea stabilirii identității precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la nivelul Capitalei.

În continuare, personalul specializat al Jandarmeriei Române analizează imaginile operative, cât și materialele foto-video primite din partea cetățenilor care s-au aflat în Piața Victoriei, pentru identificarea și sancționarea, conform legii, a persoanelor care au comis fapte antisociale ce au dus la tulburarea ordinii publice.

În intervalul 03-07 februarie a.c., la nivel național nu s-au înregistrat incidente semnificative de tulburare a ordinii publice, iar manifestațiile publice s-au desfășurat după cum urmează:

  • în intervalul 03-04 februarie a.c., la nivel național au avut loc 94 manifestații, dintre care 16 au fost declarate;
  • în intervalul 04-05 februarie a.c., au avut loc 97 manifestații, dintre care 16 declarate;
  • în intervalul 05-06 februarie a.c., au avut loc 97 manifestații, dintre care 18 declarate;
  • în intervalul 06-07 februarie a.c., au avut loc 54 manifestații, dintre care 16 declarate.

Informații suplimentare:

Reamintim că, Jandarmeria Română nu face estimări oficiale în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice, nu are atribuții legale și nici instrumente specializate în acest sens, putând realiza doar o proiecție în ceea ce privește dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine și siguranță publică.

Obligativitatea declarării numărului estimativ de participanți la o adunare publică aparține integral organizatorului evenimentului, în situația în care se respectă prevederile legale în ceea ce privește organizarea și desfășurarea adunărilor publice (art. 7, cap II, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014).

Pentru toate adunările organizate în spațiul public, Jandarmeria, alături de celelalte structuri M.A.I., a asigurat dreptul constituțional și condiţiile de exercitare a libertății de exprimare, precum şi siguranţa cetăţenilor care au luat parte la aceste manifestări.

Conform atribuțiilor sale, Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine pentru ca aceste forme de exprimare publică să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, dar totodată precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil.