feb. 262019
 

Astăzi, în prezența ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan, la sediul Jandarmeriei Române s-a desfășurat ceremonialul prilejuit de plecarea celui de-al 11-lea contingent de jandarmi într-o nouă misiune NATO, în Afganistan.

Pentru o perioadă de 6 luni, cel de-al 11-lea contingent de jandarmi români va pleca mâine, 27.02.2019, în Afganistan, în misiunea  NATO Training Mission-Afganistan (NTM-A). Contingentul este format din 17  jandarmi, care provin din mai multe unități teritoriale ale Jandarmeriei Române.

În noua misiune NATO Training Mission-Afganistan, jandarmii români au primit sarcina de a asigura  pregătirea de specialitate pentru Forţele Naţionale de Securitate Afgane, a Armatei Naţionale Afgane, Poliţei Naţionale Afgane şi a Forţelor Aeriene Afgane, inclusiv pentru colegiile de apărare şi academiile militare.

Șeful acestui contingent este colonelul SIMIONEL Florin, din cadrul Jandarmeriei Galați, ofițerul român fiind selecționat și pentru funcția de consilier al comandantului Colegiului de Stat Major al Poliției Naționale Afgane.

Pentru a participa la această misiune, jandarmii români au  parcurs mai multe probe de verificare a cunoștințelor de specialitate, de cunoaștere a limbii engleze, examen psihologic și parcurgerea testelor medicale.

De asemenea, cadrele acestui contingent au participat la diferite cursuri și programe de pregătire, aceștia fiind dotați cu uniformă specifică, echipament individual de protecție și materiale specifice teatrului de operații din Afganistan. Până la acest moment, Jandarmeria Română a dislocat 10 contingente de jandarmi pe timpul misiunii NATO din Afganistan. Concomitent, Jandarmeria Română participă la 9 misiuni sub egida UE, ONU și OSCE. Jandarmeria Română participă la misiuni internaționale sub egida NATO din anul 2011, contribuind activ la misiuni de instruire, consiliere și mentorat a forțelor afgane.