ian. 132017
 

 

Jandarmeria Română a participat la lucrările Comisiei FIEP (Asociația Forțelor  de Jandarmerie și Poliție cu Statut Militar Europene și Mediteraneene) pentru Noi Tehnologii și Logistică, activitate care s-a desfășurat în această săptămână, în Santiago, Chile.

Comisia FIEP a reunit participarea de ofițeri specialiști din toate instituțiile membre ale Asociației și a avut drept scop discutarea aspectelor de interes comun în domeniul noilor tehnologii și a logisticii, pe marginea temei generale a Președinției Iordaniene, respectiv criza migranților: echilibru între protecția migranților și securitatea națională.

Subiectele de specialitate abordate pe timpul discuțiilor s-au referit la rolul internetului și folosirea noilor mijloace tehnologice, în lupta împotriva terorismului și pentru protecția securității naționale.

Reamintim că în anul 2016, România, prin Jandarmeria Română a deținut președinția Asociației Forțelor de Jandarmerie și Poliție cu Statut Militar Europene și Mediteraneene (FIEP).

La finalul anului 2016, în cadrul unui Summit organizat la București, Jandarmeria Română a predat preşedinţia Asociației către Jandarmeria Regală Iordaniană, care asigură conducerea acesteia în anul 2017.

 În prezent, FIEP este alcătuit din 14 state membre: Franța, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Turcia, Maroc, Iordania Argentina, Chile, Qatar, Tunisia, Palestina și România.

 De asemenea, Argentina, Chile și Qatar au statut de membru asociat FIEP, iar Ucraina și Brazilia au obținut statutul de membru observator în cadrul reuniunii de la București.

 Informații suplimentare:

 FIEP  – Asociaţia Forţelor de Poliţie şi Jandarmerie Europene şi Mediteraneene, unite în jurul unui element comun – statutul lor militar, creată în iunie 1995, care are drept scop întărirea relaţiilor şi legăturilor stabilite între membrii săi, promovarea de noi forme și concepte în ceea ce privește cooperarea poliţienească internațională, precum și schimburile permanente de experiență și informații.

 Prestigiul crescând al Asociaţiei a determinat ca cereri de admitere să fie depuse şi de către alte instituţii reprezentând state europene interesate să-şi întărească sistemul de securitate internă.